Kreatívkodásaim tárháza

Makrónaplok

Makrónaplok

Barangolások az országban 2

Taksony természeti kincsei

2023. február 14. - Makronaplók

Taksony a második a sorban, amit be szeretnék mutatni, mint sokak által ismert kincs Budapest környékén. Persze személyes kötődésem is van hozzá, itt lakik barátnőm, tehát félig meddig haza is járok ide. Budapesttől nagyjából tíz kilométerre fekszik, sokan járnak ide nyáron pecázni, csónakázni. De azért vannak itt más érdekességek is, ezeket mutatom be most. 

Taksony, mint település is herzig kis község, a felújított Marestli-tó például kellenes sétáló helyszín, ahol a helyiek még pecázni is szoktak.

marestli.jpg

De most inkább a környező természetet mutatnám be, ugyanis van pár kifejezetten érdekes túraútvonal és látnivaló, ami miatt megéri az egyik hétvégi napon Taksonyba jönni.

Taksony mellett fekszik a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág, mely a Duna egyik hosszabb leágazása, így a taksonyi rész közel van a Csepel-szigethez is.

clipboard03.jpg

A Duna-ág egy szakasza madártávlatból

Itt található egy érdekes kis tanösvény, melynek rövid neve a Taksony-Szigeti Duna Mellékág Tanösvény. Taksony fő utcájától gyalog sincs messzebb tíz percnyi sétánál. 

tanosvenytabla.jpg

Azt mondják, babakocsival is végig lehet menni rajta. Egy terepjáró verzióval magabiztosan :) Nyáron felújítás alatt állt a fahíd-hálózat, remélhetőleg idén nyárra már teljesen használható lesz megint. Pár főbb állomásnál fából faragott madarak, szépen illusztrált táblák fogadnak minket.

susnaytanosveny.jpg

A fahíd néha elég vadregényes helyeken vezet át.

A tanösvény végigvezet a mellékág egy rövid szakaszán, ahol olvashatunk a környék élővilágáról, és pár helyen le is fordulhatunk a parthoz, ahol kacsák, hattyúk és sok más élőlény is felbukkanhat.

hattyuvagott.jpg

 Hattyúcsalád legkisebb fejű tagja figyel minket

kacsavagott.jpg

Vadkacsa kukucskál a susnyásból

folyovagott.jpg

A vízpart és környéke

keszitakotovagott.jpg

Rengeteg szitakötő röpköd a víz közelében, különböző méretben és színekben.

lepkevagott.jpg

A szomszédos mezőkön is sok rovar éldegél.

A vasúti síneken túl, Taksony mögött kiterjedt mezőség található, melyen sokszor találkozhatunk vadnyulakkal, őzekkel, fácánnal és még sok "vadállattal". Nem feltétlen könnyű séta, főleg tűző napon, de egy kellemes időt kifogva jó túrahelyszín lehet.

taksony.png

Taksony és Dunaharaszti egymáshoz közeledése madártávlatból. 

A két település határán egy csatorna húzódik, egy átkelővel. Ha ott sétálunk, érdemes arra is lefordulni. Ez inkább egy csavargós, kibicajozunk a haverokkal típusú hely, de tavasszal, kora nyáron tudja szép arcát mutatni a környék. A "Csati", ahogy a környékbeliek nevezik, egy nagyszabású terv része volt, ami összekötötte volna a Dunát a Tiszával. A terv elakadt, talán tíz kilométer épült meg a csatornából. A mostani aszályos idők újra előhozták a csatorna ügyét, tehát lehet, hogy ismét elkezdődik a munka.

atkelo2.jpg

A csatorna átkelő alsó nézetben.

Aki teheti, nézzen ki bátran Taksonyba és környékére. Nincs messze Budapesttől, a Duna-ág és környezete elég vadregényes tud lenni egy túrához, akár az egész családnak.

Egy rövid videót is készítettem Taksonyról:

 

 Ha érdekelnek másféle tartalmaim, akkor követhetsz erre-arra:

https://www.youtube.com/@makronaplo

https://www.instagram.com/makronaplo/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://makronaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr1218041066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása