Kreatívkodásaim tárháza

Makrónaplok

Makrónaplok

Barangolások az országban

Rákosmente természeti kincsei

2023. január 31. - Makronaplók

Negyven éve élek Rákoskeresztúron, a „nyóckerből” költöztünk ide szüleimmel. Ezt a panellakást, ahol élek most is, úgy kaptuk meg, hogy akkor még élt a nagyanyám, aki velünk jött volna, tehát négy főre utalták ki. Ő aztán még azelőtt meghalt, hogy kikötöztünk volna így hárman tudtuk birtokba venni ezt a csodát. Emlékszem, pont szilveszterkor költöztünk be, tehát az újév már új helyen indult számomra.

A környék teljesen más volt gyerekszemmel, mint a Diószegi Samuel utca, ahol eddig laktunk. Oké panelrengeteg, meg nyáron befülledt meleg, de a környék, na az legalább jól bejárható volt. A Rákos-patak a közelben volt, ott volt a Népkert, a Nyúldomb, akkor még álltak a parasztházak is a Pesti úton, így az egésznek kicsit (nagyon) vidék hangulata volt. A Rákos -patak és környéke mindig is egy csoda volt számomra, számtalanszor végig jártam, a „vízeséstől” az akkor még álló valamilyen vegyi üzemig, ahonnan rendszeresen folyt a patakba valami habzó cukiság. Na meg ott volt a „vegyi tó” is, ami vonzotta a gyerekeket. Sajnos fulladtak is bele rendszeresen a meggondolatlanul bele merészkedők.

Tehát titkok, kalandok minden felé, és a mostani fejemmel is szívesen járom be az ismert, és kevésbé ismert részeit. Erről csináltam egy kis válogatást, főképp a nem kerületieknek, mert ők jó eséllyel ismerik ezeket a helyeket.  Nyilván nem mindenhol jártam, nem is ismerek minden jó helyet, de igyekeztem az élővilágra fókuszálni, a különlegesebb helyekre. 

 A már említett „Vegyi tó” és környéke.

dji_0033.JPG

Mostanság kacsák lakják leginkább, de a vízben apró halacskák is leledzenek, akikre rendszeresen járnak ki pecások, kik mértanilag egyforma távolságra ülik körbe a tavat, és nézik mereven a tó felszínét. Nem tudok olyan időpontban kimenni, hogy egy idősebb úr ne legyen ott mindig, ugyanazon a helyen.

 Kacsacsalád a tó parton totyog

kacsak.jpg

A tó mellett kiterjedt hajléktalantanya is sátrat vert, szerencsére sok zűrt nem csinálnak, egyszer nem szóltak be, pedig jöttem-mentem arra a kamerával elég sokat.

Természetvédelmi terület "bejárata"
kiindulopont.jpg

A Rákos-patak környéke rengeteg természétvédelmi területnek ad otthont. Nem is tudtam, hogy így egymásba érnek a különböző védett zónák. Rákosmentét szándékozom bemutatni, de óhatatlanául átcsúszok néha Kőbányára, vagy Mátyásföldre is. Mátyásföld felé volt egy hatalmas (gyerekszemmel) szeméttelep, amit mostanra felszámolhattak, mert nem találtam.

Rákosmenti Vadászok Egyesületének lese

vadaszles.jpg

A "vadon"

susnyas.jpg

De elsétáltam a Rákosmezejére, a Felsőrákosi-rétekhez, felkerestem pár eldugott „magaslest”, ösvényt, néhol kifejezetten vadregényes helyeken kellett átvergődjek.

 Lovak legelnek

3lo.jpg

A környéken lévő lovarda rengeteg lóval büszkélkedhet, sokuk szabadon legel a pusztaságban, jópáran elkerítve legelésztek. Nyáron a lovasiskola növedékeivel is összefutottam párszor, kik lassan ügetve járják a lovakkal a megszokott útvonalaikat.

 Még több ló legel

lovaksok.jpg

Elhagyva a Rákos-patakot, felülve a 46-os buszra eljutunk a Naplás-tóhoz, és csatolt részeihez. Kicsit előbb leszállva az Erdei bekötőútnál, eljuthatunk egy magasleshez, vadetetővel, és onnan kicsit sétálva a kilátóig. A kilátóból pazar kilátás nyílik a környező területekre, többek között magára a Naplás-tóra is.

A Naplás-tó madártávlatból

dji_0019.JPG

Naplás-tavi kilátó

dji_0009.JPG

Tűzgyújtó hely

tuzgyujtohelykicsi.jpg

A 46-os busszal a másik irányban eljutunk a Helikopter lakóparkig, ott szálljunk le az Újmajori utcánál! Itt rálelhetünk egy erdei tanösvényre, melyet érdemes bejárni, mert érdekes dolgokba ütközhetünk. ilyen például egy felújított lövészárok, egy harckocsi árok, de egy tüzérségi megfigyelő állomás is. Persze senki ne gondoljon hatalmas katonai komplexumokra, inkább érdekes kis történelmi mementók ezek.

Gyalogsági állásrendszer

loveszarokkicsi.jpg

Sok szenvedést látott harckocsiárok

sokatszenvedetttankkicsi.jpg

Külön büszkeség, hogy „felfedeztem” egy méhlegelő névű helyet, amit én vittem fel először a Google Mapsre :) 

 A méhlegelő

mehlegelojpg.jpg

Egy legelő méh

mehekvira.jpg

Még sok hely van amit érdemes bemutatni, én is ismerek még ilyeneket bőven, de aki tud bemutatásra érdemes, kevésbé ismert, érdekes helyeket, írjon kommentet bátran.

Ez pedig egy rövid videómontázs Rákosmente élővilágáról. A teljesség igénye nélkül.

 Ha érdekelnek másféle tartalmaim, akkor követhetsz erre-arra:

https://www.youtube.com/@makronaplo

https://www.instagram.com/makronaplo/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://makronaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr7618037224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lobo Marunga 2023.02.02. 12:11:05

Az ott nem méhlegelő, hanem egy kisebb természeti katasztrófa. Selyemkóró vagy selyemfű ami egy amerikából behurcolt özönnövény. Az irtása kötelező, itt elmulasztották. Mézet viszont tényleg ad, de ez az egy haszna van, inkább káros.

Makronaplók 2023.02.02. 13:50:02

De, mėhlegelő, mert ki is van irva:) ha gondolod küldök fotót. Jó persze, ha az lenne kiirva, hogy szélerőműpark, attól még nem lenne az:) de itt méhek vannak, virágok, és ez inkabb mehlegelő mint a belvárosi gaz...
süti beállítások módosítása